Kuidas muuta töö “pean” tegema vrs “tahan” teha mõtteviisiks?

 Tänapäeva inimene teeb lühiajaliselt tööd, mis talle ei meeldi. Seetõttu on tööle kandideerijate CV täis erinevaid töökohti. Iga värbaja esimene küsimus keskendubki peamiselt, miks inimene tööd vahetab. Meil on selleks erinevaid põhjuseid.

  • mind ei kuulata
  • rutiin
  • kehv motivatsioonipakett või selle puudumine
  • juht nõuab, aga ise ei tee
  • ebaõiglus
  • nõme meeskond

Need on üksikud ja peamised negatiivsed näited, miks inimesed tööd vahetavad. Kindlasti on mitmetel asjaoludel tõepõhi all, kuid olukordade pidevas korduses tekib muster, mis tegelikult nõuab peeglisse vaatamist. Mida ma teen valesti ja kuidas seda muuta? Kas ma annan kergesti alla? Kas ma allun  provokatsioonidele? Olen ma liiga emotsionaalne ja võtan kõike liiga isiklikult?

Töö tegemine ei ole  ainult lõbu ja nauding, iga töö, isegi unistustetöö nõuab pingutust ja teatavat valu. Ilma valu omamata ei arene meie teadmised ega oskused, valu sunnib inimest otsima  valust vabanemist,  kohta kus oleks valuvaba. Öeldakse, et inimese peamine motivaator on piits/hirm või präänik/heaolu.

Küsi enda käest: Kui palju on minu töös “tahan”  vrs “pean” ülesandeid? Nimeta need. Kui nende osakaal on selgelt pean tegema, võib sul olla kaks peamist väljakutset  a) sa teed tööd, mis ei lähe kokku sinu tugevuste ja annetega b) sul on hoiakute probleem.

Igal inimesel on teatav komplekt omandusi, mida saab nimetada andeks. Nende arendamine ja lihvimine annab inimesele teatava sisemise kohalolu, sest tegevuste kaudu me kommunikeerime nii endale kui maailmale –  me oleme vajalikud. Peamine depressiooni ja ebanormaalse stressi tekitaja on üksindus, tunne, et meid ei vajata, meie tegevus ei ole oluline. Siin võib inimene vajada nõustaja abi, et leida tasakaal ja enesekindlus, sest nii on meid  loodud, et oleksime ühiskonnas kasulikud ja kaasatud, oma tugevuste ja nõrkustega.

Hoiakud on aga seotud väärtustega. Mida ma oma elus ja töös väärtustan? Kui mulle mitte midagi ei meeldi ja kõik inimesed on nõmedad, võib olla meie EGO kas liiga kõrge või liiga madal, elame kompleksides, mis sunnivad pidevalt tegema otsuseid, mis ka meile endile ei meeldi.

Selleks, et sinu areng pakuks sulle ühelt poolt rahulolu ja teiselt poolt piisavalt “valu”, pead teadma, et tegutsed soovitud suunas.

  • Nimeta enda 3 tugevat omadust, mida soovid arendada?
  • Millised 3 tegevust  pakuvad sulle suurt rõõmu ja hea enesetunde, kuid samuti teatava “valu”, mida on arenguks vaja?
  • Kes on inimene, kellega saaksid oma tugevusest ja nõrkustest rääkida, et saaksid teha valdavalt seda, mida tahad?

Sul on alati valik, kas leida uus väljakutse või muuta oma hoiakut, saada seal, kus sa oled nii heaks kui võimalik. See nõuab aga paindlikkust, muutuda ja muuta oma väärtusi ja seeläbi hoiakuid.

Ole positiivne, proaktiivne,  õpihimuline ja alati lahendustele orienteeritud, siis muutuvad pean tegema ülesanded kiiresti  – tahan teha ja arendada, otsida ja leida mõtteviisideks ja tegevusteks.

 

You may also like...

Loading...