Teeniv juhtimine

Teeniv juhtimine meenutab inimesele, kes sellest esimest korda kuuleb,  midagi pehmet ja kauget, eriti nendele, kes on harjunud mõtlema, et juhtimine on jõud ja kontroll.

Minu teekond teemani teeniv juhtimine sai alguse 2010 aastal, kui minu postkasti saabus “ei tea küll kust” järjekordne spämmi sarnane pakkumine. Ma olin seda juba kustutamas, aga minu pilk jäi sõnadele “servant leader”. See oli nii kummalise alatooniga, et ma lihtsalt pidin edasi lugema. Kas ma olen ennast teeniv juht või teisi? Ma ei julgenud vastata ausalt, isegi endale. Pürgimas aina paremate tulemuste ja mägede suunas, luues rikkust ja edu, on teekond pigem enda ja minu huve kaitsev. Ma teenisin ennast. Aga tahan teenida teisi.
World Leaders Group on hulk ettevõtlikke inimesi, kelle südames põleb soov muuta maailma, mitte kontrolliva, jõu ja ennast teeniva juhtimise printsiipi silmas pidades, vaid teenivat juhtimist kultiveerides. 
Ma lugesin falieri lõpuni, regristreesin ennast koolitusele, kus olen osalenud kaks aastat järjest. Pean tunnistama, et ma ei saanud kohe pihta, mille ikkagi seisneb teeniva juhtimise suurim iva ning täpselt niikaua kuniks ma selle üle teoretiseerimise lõptasin, sain ka aru, mis sellega teha saab.
See on mõtteviis ja praktika, kus juht seab töötaja eelistused enda omadest ettepoole. 

Organisatsiooni juhtkond seab visiooni, suuna kuhu poole liigutakse, samuti vahepeatused,  ja väärtused, mis on  vajalikud visiooni elluviimiseks, aga teenimise osa saabub kohe, kui kõik need paigas. Pööratakse püramiid teistpidi ja kes on nüüd ettevõtte tipus? Sisuliselt kliendid, teenuse tarbijad, kes töötajatega kokku puutuvad. Ning all on ettevõtte juhtkond, kes aitab kogu meeskonnal visiooni ellu viia. Juht töötab oma töötajatele. 
Vahe seisneb selles, kes on vastutaja ja kes on kaasajaelaja. Näib väike muudatus, aga suure mõjuga. Kui püramiid on tagurpidi, siis selle asemel, et töötajad on kaasaleajad, saavad neist vastutajad ja juhtidest kaasaelajad. 

Kui organisatsiooni visioon on  teenivat printsiipi silmaspidav, muutub klienditeenindus kardinaalselt, hetkega saab tähtsaks klient, töötaja, visioon.

You may also like...

Loading...