Legendaarne treener Phil Jackson – juhi õppetund nr 1, tegele jamadega kohe!

images-5Juhi nr üks ülesanne on meeskonda üles tõsta, mitte maha kiskuda. – Phil Jackson, Eleven Rings

Phil Jackson teab nii mõndagi, kuidas muuta lihtsalt talent võitjaks. Jackson viis 11 korral oma meeskonnad NBA meistriks. Ta võitis kuuel korral Chicago Bullsiga. Seejärel pakkis ta oma asjad ja kolis läände ning tegi maagiat Los Angeleses, kus võitis 5 tiitlit Lakerisiga.

Aastal, kui Jackson eeldas et ohjad on tema käes hakkas edu käest minema. Oma raamatus “Eleven Rings: The Soul Of Success” käsitleb ta intsidenti Kobe Bryanti ja Shaquille O’Neali vahel, mis illustreerib väljakutseid, millega tal kui treeneril silmitsi seista ja tema, kui juhi osatähtsusest meeskonna ehitamisel.

“Mängijad hakkasid üksteist kaotustes süüdistama  ja ma mõistsin, et pean sellega koheselt tegelema. Esimese asjana kohtusin Shaqiga hommikusöögiks, et arutada teemal, mida tähendab juhiks olemine. Ma alustasin looga, kuidas Michael Jordan kinnitas oma usku meeskonda enne 5ndat tähtsaimat mängu Clevelandi vastu 1989 playoffides. Ta näitas kompromissitut usk ja me võitsime finaalmängu – Jordan viskas viimase sekundi vikse ja tabas selle.”

“Ma ütlesin Shaqile, et ta peab leidma oma viisi, kuidas meeskonda inspireerida. Tal tuleks väljendada oma kindlameelsust ja rõõmu mängu ja mängijate suhtes selliselt, et tema meeskonna kaaslased, eriti Kobe, tunneksid, et kui nad liidavad oma jõud, siis ei oleks mitte miski võimatu.“

Nende kahe mängija suhtest ei saanud kunagi parimate sõprade tandemit. See aga ei olnudki eesmärk. Soov oli aidata mõlemal mängijal näha kaugemale oma isiklikest ambitsioonidest ja aidata meeskonnal võita. See õnnestus.

Suurepärased juhid ei peida pead liiva alla, vaid võtavad väljakutsete ees alati vastutuse ja aitavad võita meeskonnal, mitte ainult indiviididel.

You may also like...

Loading...