Kui sa oled multi-talent

Sul on raske nimetada ühte asja, milles oled hea või lausa suurepärane.  Neid on nii palju. Huvisid on palju.  Ehk on need muusika ja matemaatika, IT ja keeled, kultuur, teadus. Aga kõigil teistel on see üks asi, milles eristuda või valdkond, milles edu luua – nad justkui sündisid sellesse. Nende karjäär on paremini aimatav.

Aga nemad, kes oskavad palju (multipotentsiaal), ükskõik mis tasemel on valiku tegemine, suuna võtmine juba keerulisem. Maakeeli kuldsetekätega inimesed oskavad justkui kõike, aga mitte samal tasemel kui spetsialiseeruja.

Isegi mitme ala spordis tuleb see tõde esile, kui ollakse hea teivashüppes, siis jooksmine võib osutuda väljakutseks. Dilemma seisneb selles, kas arendada kõiki potentsiaalseid oskusi, või piirata ennast ühe või kahega. Mult-talendil ei ole see lihtne. Tal on potentsiaal olla osav ja edukas  erinevates valdkondades. 

Minu sõbra tütar on multpotentsiaal. Matemaatika ja mood. Kunst ja IT. Muusika jne.

Mõned eelised multi-talentidel…

  • kiire õppimine on muutuvas maailmas eelis
  • ideede rohkus erinevate valdkondade vahel loob innovatsiooni
  • uudusus ja vahelus 
  • suurem empaatia

Aga…

  • spetsialiseerumine tasub sagedamini ära. 
  • läbipõlemine tuleb kergemini, energiat kulub palju.

Multi-talent vajab otsust. Leida valdkondade sünergia ja võtta koomale üldiste nimetajate ja sarnaste ühisnimetajate alla – ala mitmevõistlus või ettevõtlus. Näiteks sobib ideaalselt kokku muusika, mood ja ettevõtlus. 

 

You may also like...

Loading...